Feliz cumpleaños.

Igårkväll firades min mosters mans/ingifta morbrors 50-årsdag!
Más sobre lo del tiempo.

I förrgår var det vääärldens regn här! Tormentas, extremt kraftigt hagel och blixtar och dunder! Något utöver det vanliga kan jag tala om. Detta ledde till en stunds strömavbrott. Och som följd av detta har temperaturen sjunkit ännu mer här nu. Igår satte jag på mig tofflor, mjukisbyxor och långärmad tröja inomhus för första gången på kanske tre-fyra månader - Helt otroligt! Utomhus var det rena rama argentinska vintern, och det var tjockiströja/jacka som gällde. Ruggrugg! Men detta kommer som sagt inte hålla i sig länge då temperaturen redan ökat lite idag och det väntar 35 grader och strålande sol nästa vecka. Tack och hej.

Más respuestas.

Här kommer svar på några fler frågor jag har fått.

Kan din familj komma och hälsa på under årets gång? Eller är det förbjudet av organisationen?
Ja, min familj kan komma och hälsa på under årets gång. Det är inte förbjudet av organisationen. Men vad som nästan är förbjudet kan man säga är att de kommer och hälsar på när bara halva året har gått eller liknande, som vid jul och nyår. Ska de hälsa på kan de komma i slutet av året. Detta pga att det kan orsaka mycket hemlängtan, vilket de vet av erfarenhet.

Vad ær det bæsta och sæmsta med att åka som utbytesstudent? 
Det bästa är bara att det helt enkelt är sjukt jäkla obeskrivligt grymt att åka iväg som utbytesstudent! Det är bland det bästa du kan göra i livet! Du växer som person på ett sett som du inte kan förstå innan du väl har åkt iväg. Du lär dig så oootroligt mycket om dig själv. Du får uppleva ett helt nytt land, med en helt ny kultur. Du får med dig upplevelser och erfarenheter som du har nytta av livet ut. När du kommer hem kommer du att känna att du har två hemländer, två identiteter. Argentina är mitt andra hemland, och jag är halvt argentinare i princip. Vad som är det sämsta är svårt att svara på faktiskt. Många, som när man säger att man ska iväg som utbytesstudent eller när man väl är på plats och säger att man är utbytesstudent, säger att "åå du förlorar ju ett år". Men nej, säger jag då alltid. Att åka iväg som utbytesstudent är inte att förlora ett år. Fine, se det så om du vill, men du vinner så otroligt mycket mer. Se det så istället. Det sämsta enligt mig skulle istället i så fall vara att du är ifrån dina nära och kära väldigt länge. Men hur konstigt det än låter så vänjer du dig med tiden, du vänjer dig vid att de inte är där. I början är det jobbigast. Då är det som en chock varje gång du inser att de faktiskt är på andra sidan jorden, och att du är helt ensam (enligt dig) där du är.

Har du støtt på några kulturkrockar?
Ja, det händer väl mest hela tiden. Kulturerna skiljer sig väldigt mycket åt, i det mesta måste jag säga. Svårt att säga såhär i efterhand vilka direkta kulturkrockar just jag stött på. I början var det nog mycket bara sättet att vara på och sättet att tänka. Ja, det skandinaviska sättet och det argentinska sättet skiljer sig mycket åt. Du kan enligt dig själv ha betett dig helt normalt i en situation, medan de i din omgivning frågade sig vad i hela friden du höll på med. Detta hände mig en del i början. Men med tiden lär du dig, och nu vet jag hur det fungerar, och vad som anses konstigt och mindre bra att göra, säga och så vidare. Det är inte så svårt som det kanske låter. Det är en underbar process!

Sea lo que sea.

Vi har kommit in i en period med lite svalare klimat nu, vilket jag hurrar lite smått för! Det är mycket molnigt, solen är långt ifrån framme hela tiden för ovanlighetens skull. Temperaturen ligger på sköna ca 26 grader dagligen, vilket innebär att man kan leva helt normalt igen. Me like! Hoppas det håller i sig ett tag. Men ååå, måste bara säga. Nu är det inte värmen som håller mig vaken på nätterna, utan de förbenade myggorna! De lät mig verkligen inte sova inatt! Jag höll på att bli heeelt galen, ni anar inte! Menmen. Byte av ämne. Jag var lite orolig över att det här helt otroligt långa sommarlovet skulle gå ganska så långsamt, men det har passerat läskigt snabbt. Har haft ett dunderbra lov måste jag säga! Fått vara med om väldigt mycket! På dagarna nu gör jag som tidigare lite av det som faller mig in. Tar det lugnt hemma, är med familj och släkt, träffar lite vänner och liknande. Nu på morgonen kan jag ju informera er om att jag till exempel tog bussen till stora torget och gjorde ett par ärenden, och nu ikväll ska jag iväg på bio med pojken och ett gäng vänner. De flesta går mest omkring nu och räknar ner dagarna tills det att skolan börjar igen, och börjar nu märka att det i princip inte fattas någonting alls. Bara en vecka nämligen. Den 28:e börjas det igen, med skoluniform, tidiga mornar och hela faderuttan. Förra veckan var vi och köpte den nya skoluniformen. Japp, byte av uniform. Eller jag köpte inte hela dåra. Chauuu.

Respuestas.

Hej Hannah!

Som vid tidigare fall blir jag verkligen jätteglad när du skriver att du gillar min blogg supermycket, och att den är perfekt för blivande utbytesstudenter! Åå va roligt att du bestämt dig för att åka till Argentina! Ska försöka svara så gott jag kan på dina frågor.


Vad tycker du om STS? Är det en bra organisation?
Jag tycker väldigt mycket om STS! Det är enligt mig en väldigt bra organisation. Men det är inte STS som är min organisation här i Argentina, utan STS samarbetar med en argentinsk organisation. Vad jag inte alls tycker om är den organisationen.. Jag tänker tyvärr inte gå in på detaljer om varför här på bloggen, vilket jag hoppas du har överseende med.

Hur gammal är du?
Jag är 18 år gammal. Fyllde 18 år under min tid här.


Är Argentina ett bra land att vara utbytesstudent i?
Enligt mig är det såklart det bästa landet att vara utbytesstudent i! Jag råder dig att läsa det jag svarade Vendela tidigare. Argentina har allt! Du lär dig så otroligt mycket här, inte bara språket. Kulturen, livsstilen, livsrytmen, livsandan – ja, allt är helt annorlunda, och du lär dig någonting nytt varje dag. Efter ett utbytesår i Argentina kommer du att komma hem med en helt ny syn på världen!


4. Hur har du hanterat hemlängtan?
Det där med hemlängtan är ett svårt kapitel. Ni som följt min blogg från början vet att den första tiden här var extremt jobbig för mig, men som jag nu i efterhand vet bara gjorde mig starkare. Då hade jag såklart hemlängtan, som nästintill var omöjlig att bli av med då. Vad jag annars generellt brukar säga när folk frågar är att jag inte har hemlängtan, det är inte rätta ordet. Vad jag känner är istället saknad. Saknad efter alla där hemma. Jag vill ha de här hos mig. Självklart går saknaden i perioder, ibland saknar jag mer, ibland mindre. Jag har haft mina svackor, vissa rejäla. Hur jag hanterat det.. Hmm.. Det är svårt att svara på. Vad som gäller att göra är att aktivera sig, hitta på saker, för att skingra tankarna. Inte sitta hemma och deppa ihop. Det gäller även att inte börja prata mer än vanligt med de där hemma. Det gör det bara värre. Bit ihop, och tänk att det är någonting som kommer att passera, och att det är helt normalt att känna så. Prata med din värdfamilj, säg hur du känner. De kommer med största sannolikhet att förstå. Men detta är lättare sagt än gjort kan jag be att få tala om.. Har inte lyckats med detta alla gånger.. Jag brukar i alla fall tänka som så att nu är jag här, på mitt livs äventyr. De där hemma finns kvar, men min tid här är begränsad. Lev livet! Lev i nuet!5. Har du några tips om livet i Argentina?
Vet inte riktigt, men ett väldigt viktigt tips jag har är att ta emot landet och allting du stöter på med öppet sinne! Reser du inte hit med öppet sinne, så kommer du att få problem. Det är du som ska ta dig an och anpassa dig till din värdfamiljs vanor och rutiner, inte tvärtom. Det gäller att inte börja jämföra för mycket, och bestämma sig för vilket land man tycker är ”bäst” avseende någonting. Tänk redan från början att ditt liv under det här året kommer att bli annorlunda från allt du annars är van vid. Men det är just därför du åker! För att lära känna och upptäcka nya saker, som du kommer att ha nytta av hela livet ut! Annars är ett allmänt tips att prova på! Prova på nya saker. Prova på allt som kommer i din väg. Börja kanske även med en sport du inte skulle gjort i Sverige. Tänk att du har ett helt oskrivet blad framför dig, och att det är du som ska fylla det. Det är till stor del du som bestämmer hur ditt utbytessår kommer att se ut.


Tango.

Sista kvällen i BA var vi på tangoshow! Tangon hör ju hemma i Buenos Aires! Det var huuur bra som helst!

Fotos de la capital.


Boca-stadion! (Svenska färgerna just pga av svenska flaggan faktiskt, men orkar inte dra hela historien)A casa.

Nu är jag hemma igen! Landade igår omkring kl 13, med ett antal fantastiska dagar i bagaget! Var verkligen jätteroligt att få se huvudstaden! Mycket har vi gjort, mycket har vi sett. Händelserika dagar har det varit också. Kan ju tala om att jag blev bestulen dag två. Alltså, jag märkte det efterråt. Plånboken med rubbet (kontokort, id, kontanter etc.) var plötsligt borta. Panik! Besök hos polisen och allt. Det är allt annat än ovanligt att detta händer i en storstad som Buenos Aires.. Detta har medfört lite smärre komplikationer om man säger så, men det ser ut att lösa sig på något sätt. Man får väl tänka som så att värre saker kan hända. Bilder kommer upp lite senareeee. Maria är bäääääst! (Kan jag bara be att få tala om också).

Buenos Aires.

Nu åker jag iväg till Buenos Aires! Sätter mig på flyget tidigt imorgon bitti, och kommer väl där att möta upp Maria och hennes familj. Woooohoooo! Kommer med stor sannolikhet bli helt awsooooome! Kommer hem den 15:e. Besitos.

Respuesta.

Svar till Vendela:

Hej Vendela!

Tack så jättemycket! Blir jätteglad när du skriver att du uppskattar och älskar min blogg! Dina ord värmer verkligen. Jag skriver inte bara för min familj, mina släktingar, och mina vänner där hemma utan just också för att inspirera andra. Först och främst - ååå vad roligt att du tänker åka till Argentina! Skillnaderna mellan Argentina och Sverige tar i princip aldrig slut, då det knappt finns några direkta likheter. Det är två helt olika länder - båda helt fantastiska på sina sätt. Först har vi såklart klimatet, något som är oundvikligt, och som figurerat en hel del i bloggen. Någon vinter i vår bemärkelse finns det inte att tala om. Temperaturen sjunker kanske som mest till 0 grader då i juli, och snö är extremt ovanligt, med betoning på extremt. Sommaren är däremot sommar på riktigt. Temperaturer upp mot 40 grader är allt annat än ovanligt december-februari. Där jag bor är klimatet torrt till skillnad från vad de flesta från Sverige är vana vid, vilket gör att du ändå inte svettas sådär äckligt klibbigt i den hettan. Jag älskar det! Det är liksom bara riktigt himla hett om man säger så. För mig tog det ett tag att vänja mig vid värmen och lära mig att handskas med den, men det är såklart olika från person till person. Regn existerar knappt, utan solen skiner från en klarblå himmel nästan varje dag. Väderfenomen som figuerar är vinden Zonda som jag skrivit om och s.k. tormentas som innebär riktigt kraftiga regn med blixtar och dunder.

En annan skillnad är människorna. Människorna här är så otroligt öppna, både vuxna och unga. Det är svårt att beskriva på vilket sätt, det bara är så. De är så otroligt varma och välkommnande. Sedan har vi såklart dygnsrytmen. Siesta är det ungefär mellan kl 14 och 17. Då är allt stängt och det är inte mycket liv och rörelse i största allmänhet. Jag sover dock aldrig siesta. Sedan äter man middag väldigt sent, omkring kl 22-23. Detta hade jag riktigt svårt att vänja mig vid i början. Jag skulle kunna rabbla skillnader i en hel evighet, men det sista jag kan nämna, och vad som är den kanske största skillnaden, är skolan. Jisses! Jag utgår såklart från mina upplevelser, och jag har skrivit en hel del om det. Finns inga som helst likheter. Utbildningssystemet är helt annorlunda, diciplinen helt annorlunda, du måste bära skoluniform, du tar med dig mat till skolan, hissar flaggan varje morgon osv. Men ja gillaré!

Eller sedan har vi såklart skillnaden i språk! Personligen älskar att vakna varje morgon och prata spanska! Spanska är det enda som finns i min närhet, och jag har på sju månader bara pratat svenska öga mot öga med någon vid två tillfällen. I början var det såklart riktigt jobbigt, och huvudvärken kom snabbt som konsekvens av att huvudet ständigt fungerade som ett lexicon. Behövde översätta från spanska till svenska det jag hörde, och sedan från svenska till spanska för att kunna svara. Så var det den första tiden, kanske de första två-tre månaderna. Efter tre månader försvann lexiconet och spanska var det som kom fram automatiskt. Flytande var det dock inte än. Men nu kan jag säga att jag faktiskt talar i princip flytande. Det är så otroligt naturligt att prata spanska precis hela tiden. Jag tänker på spanska, drömmer på spanska. Och det är inte vilken spanska som helst som pratas här heller. De säger att de pratar "castellano", och den skiljer sig en del från den spanska man lär sig i skolan, mest rent grammatiskt. Den är mycket roligare! Haha. Vi pratar egentilgen lite "fel" för att uttrycka det så.

Argentina är ett helt underbart land! Det är mitt andra hemland! Det går inte att säga vad som är det bästa. Allting sammanlagt gör det bara helt fantastiskt! Sedan spelar det självklart in i vad man hamnar i för familj, hur man trivs, hur lätt man har för att få hemlängtan, och vilket stöd du har där hemifrån. Jag skulle kunna säga att jag dragit vinstlotten vad gäller familj, släkt, provins, skola - ja, allt. Och stödet jag har där hemifrån är obeskrivligt! Därför älskar jag såklart att bo här! Men som sagt, det är ju olika från person till person och vad just du får uppleva.

Jag hade inte heller varit i Argentina innan jag åkte, och visste egentligen väldigt lite om landet. Jag visste att de pratade spanska, att det var ett väldigt varierat land vad gäller klimat och natur, att Buenos Aires var huvudstaden och att det fanns jättestora vattenfall i norr. Det var väl ungefär allt. Men vad gör det? Du åker ju iväg för att lära känna och upptäcka! Jag har haft turen att fått och kunnat resa väldigt mycket under min tid här, och har redan efter sju månader varit över hela Argentina - ända från Iguazu i norr till Ushuaia i söder.

Jag förstår verkligen att du är nervös. Det är helt normalt. Du anar inte hur nervös jag var.. Det går knappt att beskriva den sorts resfeber du har innan du ska ge dig iväg ett helt år. Jag hade rent utav panik dagen innan jag skulle åka. Jag kunde dock knappt fatta att jag faktiskt skulle åka förän jag stod där på flygplatsen och var tvungen att säga hej då till min kära familj, om äns då. Jag kan fortfarande knappt fatta att jag faktiskt är här, och lever min dröm. Vendela, du kommer vilket land du än väljer att få ett helt oförglölmligt år! Bara att du bestämt dig för att åka iväg som utbytesstudent är det bästa beslutet du någonsin kommer att ha tagit! Men Argentina är vääärldens bästa val! Du kommer absolut inte att ångra dig! Åkåkåk! Hoppas du fick svar på ungefär det du ville och att jag var till någon hjälp! Lycka till!

Rafting.

I söndags körde hela släkten rafting! Jisses! Haha. Häftigt! En helt ny upplevelse! 
Jag satt längst bak till höger om ni undrar. Och ja, det är vatten, men brunt.


Windsurfing.

Har haft en helg fylld med extremsport! Igår åkte jag upp till som en sjö i bergen tillsammans med min pappa, mina två systrar, två kusiner och farbror för att köra windsurfing! Att det var svårt är bara förnamnet. Men roligt som tusan! Alla ramlade vi både en och två gånger haha. Vissa på de mest konstiga sätt, som ni bland annat kan se på sista bilden, där Ale gör någon sorts framåtvolt hahaha. Vi kiknade av skratt kan jag lova! På bilderna ser det ut som om det inte blåste alls, men det gjorde det kan jag be att få tala om, stundvis rejält. Vänta spänt på nästa inlägg så ska ni få se vad vi har haft för oss idaaaag för skojsigt uppe i bergen.
Asado anoche.

Igårkväll hade vi en asado med svenska Maria och hennes familj hemma hos min faster tillsammans med större delen av släkten på pappas sida! Det var ungefär huuur trevligt som helst! En kväll fylld av språkutbyten. Blandades mestadels spanska, svenska, tyska och engelska. "Un poco de todo". "Vi förstod inte varandra, men det var en himlans god asado". Som min mamma sa på skämt. Haha.
Las montañas.

I söndags var jag upp i bergen med pojken och hans familj! Och igår var jag också upp i bergen, med Maria och hennes svenska familj! De kom till Mendoza i förrgår, och ska stanna några dagar. Var underbart att träffa henne igen, och åå va det var roligt att få visa henne och de mitt kära Mendoza! På kvällen gick vi på bio tillsammans med några vänner till mig.


RSS 2.0