La comida.

Tänkte berätta lite om den typiska maten här och om matvanorna för er som är nyfikna (vet att mammsen och pappsen är det)!

Asado - Den berömda, och här i bloggen välomnämnda asadon. Det innebär kort och gott grillat kött på som en speciell stor grillhäll kan man säga. ALLA hus här har en sådan grillhäll, det bara är så. Det är ett måste. Man äter tre gånger mer kött här än i Sverige, och min kropp har redan fått något av en proteinchock kan jag gissa. Jag är ingen direk köttmänniska i Sverige, men här alltså, det går knappt att förklara hur gott det är! Det är en smakupplevelse utöver det vanliga. Det är svårt att förklara varför det blir så mycket godare här, det bara blir det. Äter asado ofta, nästan alltid minst en gång i veckan, och ibland flera. Man äter det alltid när man samlas många människor, som med släkt och vänner.  

Empanadas - Halvmåneformade bröd med fyllning av t.ex. kött, skinka och ost, panacotta, majs etc. Utsööökt! Skulle nästan kunna leva på det. Ganska svårt att göra, krävs speciella skills så att säga. Min första egengjorda empanada blev något av en katastrof.. men den andra blev super! Helt okey i alla fall. Haha. Fick lite beröm av min mamma.Milanesa - Tunt kött (biff/kyckling), doppat i rörda ägg och sedan rullade i som ströbröd. Detta steks sedan i olija, i ugnen eller friteras. Detta kan jämföras lite med Sveriges köttbullar, på så sätt att "Vad ska vi göra idag? Slut på idéer.. Ja, vi gör milanesa". Om ni förstår vad jag menar haha. Men det är faktiskt riktigt gott.Dulces - Det kryllar av sötsaker här. Men inte smågodis på sånt sätt som i sverige, utan kakor, s.k alfajores av olika smaker, s.k. facturas, s.k. medialunas etc. Majoriteten av alla sötsaker innehåller även någonting som kallas för Dulce De Leche. Det är som en söt sås gjord på mjölk som hettats upp, och ser ut ungefär som kolasås.


1. Alfajores (med dulce de leche i mitten) 2. Facturas/Medialunas.

Soda - Här har ALLA hushåll soda (bubbelvatten) i någonting som kalllas för zifón. Varje onsdag och lördag kommer det en "sodero" och leverar en hel drös med dessa. Det finns på bordet vid varje måltid, och används som det är, men även av vuxna mycket med vin. Jag är beroende av dessa, och kan knappt föreställa mig ett liv i Sverige utan de haha.Mate - En téliknande koffeinhaltig dryck framställd på växten yerba mate som man dricker här precis jämt. Det finns överallt, i allaallaalla hem, och till och med i bilen. Det går knappt att förklara vad det är, för det är så mycket mer än bara en dryck. Den har så mycket betydelse. Det är tradition, och alla här har svårt att föreställa sig ett liv utan det och att det inte finns i hela världen, utan nästan bara i Sydamerika. Det dricks ur som en speciell sorts kopp kan man säga, som har lite olika utformning, men som oftast ser ut ungefär som nedan. Jag tycker inte det är så jättegott, så jag brukar inte dricka det.

Fil:Mate calabaza fondo blanco.jpg


Matvanor. Frukost äter majoriteten knappt här, utan dricker kanske bara en kopp choklad, eller mate. Jag äter dock alltid frukost - havregrynsgröt haha. Min mage kan inte starta dagen annars. Lunch äter man runt 13-15. Vid middagsdags i Sverige, runt kl 18-19 är det te-time här. Då dricker man mate, äter kakor, och andra sötsaker. Jag är som känt ingen sötsaks-människa, men jag äter nästan alltid något annat litet då.  Vid 22-00 någon gång är det middag. Man kan alltså säga att te-time och middag är tvärtom här. I början var det lite jobbigt det där med att middagen är så sent, men nu är jag supervan. Kan inte föreställa mig att äta middag redan vid kl 18, skulle kännas hur konstigt som helst.

Pasta har jag ätit här kanske fyra gånger sedan jag kom hit. Det äter man alltså otroligt sällan. Ofast äter man kött med bara sallad och liknande. Annars är det ganska vanligt med puré (potatismos), potatis och ris. Allt detta gillar Märit starkt.

Efter maten äter nästan alla alltid en frukt, såsom apelsin, mandarin, äpple och liknande. Det är nästan lite komiskt hur alla killar i skolan tar fram sin lilla mandarin efter maten haha. Generellt sätt tycker de flesta om att äta någonting sött efter maten. Kan även vara en yoghurt.

Dos dias libres.

Igår var det El Dia Del Censo här i Argentina. Ledig dag. El Censo innebär att hela Argentinas befolkning ska räknas. Man var tvungen att stanna hemma för att invänta en man/kvinna som skulle komma och hälsa på, för att då ställa frågor om hur många man är i familjen och liknande. Jag ingår i El Censo 2010, som "extranjera" (=utlänning). Det är El Censo var 10:e år, så fatta coooolt att jag är här just när det är det hehe. El Censo tog slut 20.00, så på kvällen var jag med ett trevligt gäng på samma ställe som i fredags, och spelade bowling och hade det braaa. Idag var vi också lediga, då det var lärare och liknande som gick runt och gjorde allt det där igår, och idag behövde de ledigt, eller något liknande. Har varit på födelsedagskalajs idag! Väderleksrapport: Sol och + 28 grader.

Sábado.I lördags var jag på El Bautismo för min lilla kusin! Det är katolska kyrkans dop. Bilden är tagen utanför kapellet och föreställer från vänster mig, min morbrors fru, min morfar, min moster och min syster.

Anoche.

Hade en suuuuperrolig kväll igår med de bästa!

Viernes.

Internet ligger nere pa min dator for tillfallet, av extremt okand orsak, vilket bidrar till den glesa uppdateringen. Hoppas det fixar sig snart. Men jag har det fortsatt braaaa har, och lovar att skriva ett lite mer vettigt inlagg vad det lider. Nu ar det exakt en manad kvar tills jag fyller myndig, och min fodelsedag kommer bli oforglomlig pa manga satt ska ni veta. I'll tell you lateeer. Om en pyttestund ska jag ivag och spela bowling med ett gaaang! Hoppas allt ar bra i Svearike, och att ni inte lider av for mycket sno. Chau, besito.

Re contenta.

Jag älskar Argentina.
Jag älskar Mendoza.
Jag älskar min familj.
Jag älskar min stora släkt.
Jag älskar människorna här.
Jag älskar musiken här.
Jag älskar maten här.
Jag älskar min skola.
Jag älskar mitt liv här.
Jag trivs liksom väldigt bra med tillvaron för tillfället.

Har haft en för större delen kick-ass helg också. Igår var det El Dia de La Madre (mors dag), vilket såklart innebar släkt, asado, och mer släkt. Sedan kan jag säga som så att bloggen tyvärr inte är prio-ett alla gånger. Därav den lite glesa uppdateringen. Hoppas ni har överseende.

Jueves.

Om ni av någon anledning undrar vad jag har för mig, så kan jag tala om att jag för tillfället sitter bekvämt tillbakalutad i sängen och pluggar tyska på spanska, till ljudet av småkusiners lekande. Ich wohne in Mendoza und es ist zwei nach sieben. Jajemensan. Igårkväll var det vääärldens regnväder här alltså, med blixtar och dunder. No kidding. Som om någon hällde en hink med vatten från himlen. Tv:n slogs ut en liten stund till och med. Sedan hoppas jag att ni alla har uppmärksammat det helt fantastiska som skedde i Chile igår. Här är alla insatta, och det rös i hela kroppen igår när jag tittade på nyheterna. Så otroligt rörande.

Mi finde laaargo.Har gjort lite allt möjligt i helgen. I lördags var det morfars födelsedag, vilket firades på kvällen med asadooo såklart. Bilderna ovan är från i söndags då jag var på födelsedagskalaaaaajs i Maipu, och träffade nytt trevligt folk. På kvällen samlades vi ett gäng på den stora bargatan Aristides. Har även varit en sväng in till centrum i helgen, och igår var jag med en kompis hela dagen. Hela helgen har jag minst sagt lagt märke till att det minsann blir varmare och varmare för varje dag som går här, och att skuggan är en väldigt behaglig plats. Det börjar blir riktigt hett. Gymnastiken i skolan idag var minst sagt en plåga..

De interés general.

Skolveckorna här rullar på, oftast väldigt snabbt. De ser oftast ungefär likadana ut, så det finns inte så mycket superintressant att berätta på den fronten. Jag kämpar på med spanskan i de olika ämnena. Lätt är det inte kan jag tala om. Huvudet jobbar på högvarv hela dagarna, vilket gör att jag alltid är ganska så väldigt utmattad när dagarna är till ända. Nu har jag tre dagars helg framför mig då det är Dia de la Raza på måndag. Har lite olika trevliga planer, så det blir nog braaa. Solen skiner från en klarblå himmel i princip varje dag här, och på dagarna är det riktigt t-shirtväder nu. Våren är verkligen här. Träden är gröna, och allt börjar blomma. Detta märker min kropp tydligt, då det börjar klia ungefär överallt. Chauu.


Argentina te quiero.

Ingjudan efter inbjudan till olika studentskivor rasar in på facebook. "OM DU KOMMER IN? HA, DU KOMMER KNAPPT UT!! S3B:s studentskiva 10/5!" Så lyder inbjudan till den studentskiva som betyder lite mer än alla andra. Det är den studentskiva som min kära klass står bakom. Jag blir påmind om att skolan rullar på där hemma och att de kommer att ta studenten, utan att jag är där. Och den här veckan var de i Italien, på den klassresa som vi alla längtat efter så otroligt mycket ända sedan första dagen i ettan, och jag var inte med. Fastän det är någonting som hugger till lite snabbt i hjärtat, är det inte ledsen jag blir. Inte heller önskar jag att jag var där istället för här. Jag vill ingenting hellre än att vara där jag är nu. Jag ångrar inte en sekund att jag åkte. Det jag får vara med om är ovärderligt, och jag skulle inte byta ut det mot någonting. Jag har varit här i Argentina i snart tre månader nu, knappt två månader i underbara Mendoza. Det här är mitt hem. Mitt liv. Jag har helt nya vanor och nya förhållningssätt. Att prata castellano är en självklarhet, och känns som världens mest naturliga sak, även om jag skulle bli väckt mitt i natten. Jag har till och med kommit fram till att jag tänker på castellano. Jag lever min dröm, och älskar varje sekund, även de jag mår mindre bra. Det händer ofta att jag stannar upp en stund, tittar mig omkring och försöker inse att det faktiskt inte bara är en dröm, utan att drömmen är sann.

El primer finde en octubre.

I fredags kväll var jag på bio med ett gäng vänner - "Asesinos con estilo" ("Killers"). Igår var jag först hemma hos Ana, den tyska utbytesstudenten i min klass som varit här i sju månader. Sedan åkte vi in till centrum och inhandlade lite olika nödvändigheter. På kvällen/natten åkte vi till en s.k. boliche (kan jämföras med nattklubb i Sverige) som heter Voodoo bar. Det är boliches som gäller här i Argentina. I princip aaalla ungdomar går på det. Man går ut runt kl 01-02, och kommer hem lagom till det att solen går upp. Helglivet här är ganska många snäpp galnare än i Sverige ska ni veta haha. Idag eftermiddag/kväll har vi varit i skolan. Ja, ni hörde rätt. Min skola är ju s.k. anglo aleman, och har alltså som tysk vinkling. Har inte förstått helt vad det var för dag idag, men det var någon sorts festdag rörande Tyskland, och det firades med påmpa och ståt. Det finns även någonting i Tyskland som kallas för Oktoberfest, som är känt över hela världen. Det firades med att det bjöds på öl (till de vuxna dåraa), då det är vad festen går ut på i stora drag, i luckan ni ser på bild. Alla olika tyskaklasser hade sitt eget bord, där elever hade bakat olika tyska efterrätter och liknande. Det var som en tävling också, så alla lade ner mycket på dekoration och liknande för att försöka bli bästa bordet. Även tysk musik pumpades ut i högtalare, och småbarnen sjöng tyska sånger och dansade tyska danser. Intressant, trevligt och väldigt tyskt.


Funky baile.

Jag har sedan ett tag tillbaks börjat dansa här - dansstilen Funky! Det är en blandning mellan reggeaton, hip-hop och liknande. Tisdag- och torsdagkvällar är det som gäller. För några veckor sedan, när jag precis hade börjat, var jag och tittade när min grupp var med i en tävling, där de kom 2:a.


RSS 2.0