Un dia re linda.Igår, söndag, var vi och åt fem-rätters lunch på en Bodega (vingård) för att fira farmor som fyllt år. Det var så vackert att man smälte lite inombords! Svårt att fånga på bild, men jag hoppas ni ser på ett ungefär (översta bilden är inte photoshopad som det kan verka. Det gör jag aldrig med mina bilder). Efter det åkte vi upp en sväng till ett häftigt ställe i bergen. Annars då? Halsen spökar fortfarande. Det är väl vad pappa i Sverige så bra kallar "stressutlöst trötthetsförkylning i kombination med Zonda". Hade inte kunnat säga det bättre själv. Appropå Zonda så försvann den vad jag förstod i lördags (ni får ursäkta allt mitt tjat om klimatet). Då var det i princip tropiska vindar här! Ganska starka, och framförallt varma. Man fick sig som en chock när man gick utanför dörren. Igår däremot var det plötsligt tio-femton grader kallare, som ni kan se på bilderna. Nu ska det tydligen vara kallare ett tag. Chauu.

La casa.

Ett par bilder inne i mitt hus här.

Frustrada.

Efter att ha varit sjuk i snart två veckor trodde jag verkligen att min inbitna hosta och mina övriga förkylningsrester äntligen var påväg att försvinna - men icke. Både halsen och kroppen värkte ordentligt igår, och idag är jag tvungen att vara hemma från skolan, annars kommer det här aldrig ta slut. Vinden Zonda nådde marken igår kväll, och har tydligen redan orsakat en del förstörelse i en närliggande stad. Kan ju hoppas lite att det är den som gör att jag mår sämre igen. Inte för att det gör mig friskare, men det är ju i alla fall en förklaring. Jag mår lite bättre idag, men jag är verkligen riktigt jäkla trött på att vara sjuk nu! Ni kan ju be en liten bön för mig eller något. Tack på förhand. Nu ska jag börja försöka ta mig igenom tio sidor text om ett projektarbete. På spanska dåra.


En el cole.1 och 2. Mitt klassrum. Här har jag alla lektioner förutom engelska och tyska, alltså alla lektioner jag har med min klass. ALLA har ryggsäck till skolan. Det är apcoolt. Min svarta ryggsäck står vid detta tillfälle till vänster i bild. 3. Klassrummet där tyskalektionerna hålls. Här ligger solen på vill jag lova, därav bambugardinerna och fläktarna i taket.

Mi dormitorio.

Här får ni en liten sneak-peak på mitt sovrum.

Colegio Anglo Alemán Konrad Lorenz.¨

Min skola! Den ligger i en närliggande stad som heter Chacras, som jag har fått känslan av är ett lite finare område på något sätt. Skolan är ganska liten, och jag skulle tro att den bara har ungefär 100-130 elever. Jag gillare faktiskt! Det gör att alla känner alla. Jag går som sagt i "tercero polimodal" som det kallas. Vi är ca 15 stycken i min klass, varav vi med mig inkluderad är fyra tjejer, varav en av de andra är en utbytesstudent från tyskland som varit här i sex månader.

Skolan är en så kallad "bi-language-school". Det innebär att de läser mer engelska än andra vanliga argentinska skolor, och därför kan hyffsad engelska. Skolan har som ni kanske ser i namnet en tysk vinkling (alemán), och alla elever läser tyska. Jag kommer läsa alla ämnen som min klass gör, vilka jag inte kan i huvudet för tillfället. Engelska kommer jag läsa på "advanced-level" (vilket inte är särskilt jätteadvanced enligt mig. Fick en kommentar redan första lektionen: "Oh, she´s good!"). Sedan är det ju det där med tyskan. Blev inte så jätteglad direkt när jag fick reda på att jag måste läsa det, men det är bara att bita ihop haha. Blir på så kallad "basic-level" då jag i princip inte kan ett ord tyska, vilket jag är helt ensam om på skolan.

Appropå språk så hände det en liten rolig sak idag. Eller hände, och hände. I alla fall. Jag satt på min första tyskalektion. En tjej från italien vänder sig om och frågar mig en sak på italienska då hon visste att jag har läst det. Jag hade ganska precis gjort en övning inför en engelska exam och sitter och tänker på spanska och svenska kors och tvärs. Tyska, italienska, engelska, spanska och svenska. Lite smått kortslutning. Ni förstår nog var jag vill komma.

Jag börjar 07.45 varje dag. Tre dagar i veckan slutar jag 17.10 eller 17.30, och äter då mat i skolan. Antingen äter man den mat som lagas där (som ni bland annat ser på bild 9), eller så tar man med sig egen mat. Det är ganska dyrt att äta mat i skolan, så många tar med, däribland jag. Två dagar i veckan slutar jag omkring klockan 13, och då åker alltid jag, min syster och kusiner och äter lunch hemma hos kusinerna. Vi blir hämtade varje dag av min faster, och som sagt lämnade varje dag av min pappa. Det är så det funkar. I princip alla elever blir skjutsade fram och tillbaks till skolan.

Varje morgon efter första lektionen samlas alla elever framför huvudentren vid flaggstängerna för att hissa skolans flagga och argentinska flaggan under vad jag tror är argentinska nationalsången. Framme vid flaggorna blev jag även igår under den cermonin presenterad för hela skolan.

Ni skulle se killarnas handstil! Vad jag har förstått så måste de nämligen skriva med skrivstil (!!!!). Det verkar inte lika strikt för tjejerna. Jag tänker då inte göra det i ett år kan jag be att få tala om. Jisses.

På sista bilden ser ni lite av min skoluniform. Här har jag på mig klädsel "jogging", som man har på tisdagar och fredagar. Det innebär helt enkelt grå joggingbyxor, en vit pikétröja med skolans emblem på, en mörkblå fleecetröja med skolans emblem på med blixtlås högst upp, och vad jag har förstått valfria skor. De andra dagarna har man klädsel "gala", vilket innebär mörkblå sorts kostymbyxor, vit skjorta med skolans emblem på, samma mörkblå fleecetröja och skor av typen loafers. Tjejen bredvid mig på bilden går i min klass, och hennes tröja är en tröja som alla i "tercero" har.

Zonda.

Det finns en speciell vind här i Argentina som heter Zonda, som oftast förekommer från maj till november, och är vanligast här i Mendoza, La Rioja och San Juan. Min mamma här har berättat mycket om den för mig, och att den pågår just nu. Än så länge håller den till på hög höjd, och gör då att klimatet här vid marken på något sätt blir varmare. Så nu på dagarna är det plötsligt uppemot 20-25 grader. När den väl når marken kan den innebära riktigt starka vindar, och då stänger ibland skolorna och man går inte ut i första taget vad jag förstår. Den påverkar ofta även kroppen, och vissa mår riktigt dåligt av den. I förrgår började jag plötsligt må jätteilla, och fick som frossa och darrningar. Det kom som på en sekund, och var riktigt obehagligt. Det var inte min förkylning, för där var det värsta över. Fick sedan berättat för mig att det mycket väl kan ha berott på Zonda, och att min farbror hade gått hem från jobbet den dagen för att han också mådde dåligt. Vinden väntas nå marken till helgen.

Jueves.

Jag har legat hemma sjuk i tre dagar.. Rejäl förkylning. På grund utav detta kunde jag inte börja i skolan här i tisdags vilket jag egentligen skulle ha gjort. Min första dag blev istället idag! Det var en lite smått nervös Märit som satte sig i bilen påväg till skolan imorse. Vi (jag, min syster och två kusiner) får skjuts till skolan varje dag, då det är komplicerat att ta sig dit kollektivt. Skolan ligger ca 10-15 minuter härifrån med bil i som en annan liten stad. Jag går i "año tercero", vilket innebär sista året i skolan här, med jämnåriga. Skolan är väldigt fin! Som ett eget litet "campus" på något sätt. Lovar att lägga upp bilder, och berätta mer detaljerat om skolan och vad jag ska läsa för ämnen osv vid senare tillfälle, tänkte mest ge ifrån mig något sorts livstecken.

Sedan kan jag ju passa på att berätta att det var en liten jordbävning här i tisdags.

Increíble.

Några av alla de bilder som togs igår när vi var uppe i bergen i vänners stuga med släkt och vänner.
Jag låter bilderna tala för sig själva!

Un mes en el pais de los seis continentes.Nu har jag varit här i Argentina i en månad. Jag har aldrig någonsin varit hemifrån så länge förut. Jag har aldrig någonsin varit ifrån min familj så länge förut. Det känns som om det var igår jag stod där på Arlanda med tårar rinnande ner längs kinderna och slängde en sista blick över axeln mot andra sidan säkerhetsspärren. Mot andra sidan säkerhetsspärren där mamma och pappa stod. I samma stund som jag tog klivet genom säkerhetsspärren tog jag klivet mot ett helt nytt kapitel i mitt liv. Ett kapitel som jag i den stunden inte visste mycket mer om än att det var någonting jag hade drömt om och längtat efter så länge. Samtidigt känns det som om jag har varit här för alltid. Det här har blivit min verklighet nu, och mitt liv hemma i Sverige känns så otroligt avlägset, och det inte bara rent avståndsmässigt. Jag har vant mig vid att bara prata spanska, och nu skulle det bara kännas konstigt att prata svenska med någon. Jag har under den här månaden sovit i fyra olika sängar. Det är inte den start man önskar sig, men jag har tagit mig igenom den här perioden som har varit full av frustration, besvikelse och väntan, men även av mycket glädje på slutet. Allt som jag har bakom mig har tärt otroligt mycket på mig, inte bara månaden här i Argentina, utan även den långa och otroligt jobbiga väntan på placering i Sverige, men nu såhär i efterhand kan jag faktiskt på något konstigt sätt säga att den här tiden i Argentina även har bidragit med mycket gott. Jag har sett mer av Argentina den här första månaden än vad de flesta andra utbytesstudenter i år har. Jag har fått möjligheten att lära känna två städer, och däribland Córdoba riktigt bra, som på slutet började kännas som hemma. Jag har lärt känna mig själv och vuxit på ett sätt som inte går att beskriva. Mitt äventyr har bara precis börjat, och jag har omkring elva månader kvar. Elva månader som jag vill få ut så mycket av. Elva månader som jag vet kommer att ge mig mer än jag någonsin skulle kunna ana. Men jag måste erkänna att jag inte kan tänka att jag har så lång tid kvar, då får jag panik. Elva månader är så lång tid att det är svårt att få grepp om. Jag lever istället i nuet, och tittar två veckor framåt, och sedan två till. De veckorna kommer sedan bli till månader, och jag kan bara ana hur snabbt den här tiden kommer gå med tanke på hur snabbt den senaste månaden har gått. Fastän jag saknar alla där hemma, ibland så mycket att det gör rent ont i hjärtat, vill jag ingenting hellre än att vara precis där jag är nu. Flera tusentals mil hemifrån i ett land så långt borta. Jag älskar att jag är i Argentina.


Mendoza.

Jag kom fram till Mendoza halv åtta på morgonen igår, efter att ha spenderat hela natten på en buss. Jag bor i staden Godoy Cruz, strax utanför Mendoza capital, hos familjen Viotti! Familjen består av mamma, pappa och två döttrar, som är 10 respektive 15 år. Än så länge verkar det mesta toppen. Redan igår hann jag med mycket och träffade stora delar av släkten! Lunchade gjorde vi med kusiner, faster och farbröder, och senare på eftermiddagen tog jag en promenad med min värdmamma till hennes föräldrar där jag även träffade moster, morbror och kusiner. Alla var jättetrevliga och hemma hos kusinerna på pappans sida så hade de gjort en fin "Bienvenida. Välkommen"-skylt till mig! På kvällen åkte vi in till Mendoza city och köpte bland annat min skoluniform.

Idag när jag vaknade hade jag verkligen sett fram emot att ta mig en springtur, men när jag tittade ut genom fönstret så snöööar det! Wtf!? Tänkte om lite då. Inte så taggad på snö nu faktiskt, och det är sådär att det smälter direkt när det når marken och blir sådär blött och mysigt, och inte vitt och fint äns. Väderväxlingarna här är verkligen inte att leka med. För er som inte vet så ska Mendoza vara en av de absolut vackraste delarna i hela Argentina, men än så länge har jag tyvärr inte sett det.. 

Jag (ni får ursäkte min mjukis-utstyrsel och något trötta uppsyn, men jag hade en lång resa i bagaget), farmor, syster, faster, pappa och kusin. Ja, jag är snäppet längre än de flesta här, men inte så att det stör alls.


General Paz 6to C.

Por siempre en mi corazón! Volveré. Voy a volver. Tengo que volver.
För alltid i mitt hjärta! Jag kommer återvända. Jag ska återvända. Jag måste återvända.

Hasta luego Córdoba.

Min organisation ringde mig i eftermiddags och berättade att jag har fått en familj! Yääääy! I Mendoza! Samtalet kom som lite av en chock, och jag kommer behöva lämna Córdoba redan imorgon eftermiddag. Jag vet helt ärligt inte om jag ska skratta eller gråta.. Det kommer bli jobbigt att säga hej då här imorgon.. Samtidigt är Mendoza en plats jag väldigt gärna ville hamna på. Ni som inte riktigt kan hålla er kan ju googla på det eller nåt. Jag vet inte någonting om familjen och exakt var jag ska bo än, men tänkte att jag skulle berätta för er i alla fall. Vet inte när jag kommer kunna skriva nästa gång, men jag lovar så snart jag kan. Besitos.


Respuesta.

Jag måste bara svara på en kommentar jag fick på inlägget om min skola och klass här i Córdoba som gjorde mig lite mindre glad. Kommentaren löd: "Herregud klassrummet ser ut som en källare!?". Ja, ni kanske är många som tycker att klassrummet ser ut som vad vi i Sverige kallar för en källare. Ni kanske tycker att det ser sunkigt och annorlunda ut. Tyck vad ni vill, det är er rättighet, men jag ska be att få tala om att det inte alls är som en källare. För det första ligger klassrummet på andra våningen och solen skiner in varje dag i det stora fönstret på ena långsidan, och kan därmed rent praktiskt inte vara en källare. För det andra är klassrummet fullt av en bunt helt fantastiska människor som gör det källarliknande rummet till en varm och trivsam plats, fastän man sitter där med lager på lager med kläder. Människorna som fyller klassrummet är inte som människorna som fyller klassrummen i Sverige. Det går inte att beskriva hur folk är här. Hur ungdomarna här är. De är helt enkelt mer öppna. Det är nog det bästa ordet man kan använda. Argentinare är fantastiska människor! Sedan tror många i Sverige att allt är som det är där. Att allt ser ut som där. Att allt ska se ut på ett visst sätt för att duga. Men det är så fel. Så himla fel. Jag älskar klassrummet här. Det är minst lika bra som i Sverige. Om inte ibland bättre. Bara för att det är som det är. Så, nu har jag sagt det.

Lo que pasó ayer.

Måste berätta en sak! Sent igårkväll när vi gick förbi Plaza San Martín hörde vi tangomusik och såg ett femtontal par dansa mitt på torget, och folk som satt och stod runt omkring och tittade. Vi gick fram och tittade vi också, och det dröjde inte lång tid förän en gubbe kom fram och som när han förstod att jag var utlänning med i princip noll tangoerfarenheter bjöd upp mig till dans. Efter lite velande och påtryckningar kunde jag bara inte säga nej, så dansa tango var vad vi gjorde! Då kände jag verkligen att jag var i Argentina! Att börja dansa med en helt främmande gubbe bara sådär mitt på torget hade verkat som vansinne i Sverige, men här är det världens mest naturliga sak.

"Ah, bueno. Sisisi, entiendo!"

I onsdags började jag i en tillfällig skola här i Córdoba! Det var riktigt nervöst första dagen, men större delen av den nervositeten släppte så fort jag blev presenterad för min nya klass. Jag blev så väl omhändertagen från första stund! Alla är så öppna och varma här! Jag tycker verkligen om min klass! De går sista året i skolan här, och är alltså jämngamla med mig! Jag sätter klockan på ringning 06.00, då skolan börjar 07.50. Behöver åka buss först i omkring 15 minuter in till centrum och sedan promenera en stund. Måste vara ute i väldigt god tid, för man vet aldrig när bussen har lust att komma.. Skolan här går inte äns att jämföra med skolan i Sverige! Det finns absolut inga likheter. Det är en upplevelse utöver det vanliga!

- Man har alla ämnen i samma klassrum.
- Klassrummet är mycket (omkring 3 ggr) mindre.
- Skriver gör läraren på gammalt hederligt vis - griffeltavla.
- Bänkarna är väldigt små, väldigt gammaldagsa och i väldigt dåligt skick. De står gärna lite huller om buller också. Ibland sitter man tryckta som sillar längst bak i klassrummet, ibland mitt på tvären, ibland vända mot varandra, ibland med ryggen mot väggen. Ja, ni hajjar.
- Ljudnivån i klassrummet är hööög! Man skriker kors och tvärs till varanda - det är helt normalt.
- Läraren tilltalar man "Profesor/-a", men de säger oftast "Proffe". Dock är inte själva relationen mellan elev och lärare så formell som det kanske kan verka då, utan ungefär som i Sverige. Lite avslappnad sådär.
- Man ska helst stå upp när läraren kommer in i rummet.
- Det finns absolut noll uppvärmning eller isolering att tala om. Temperaturen utomhus bestämmer temperaturen i klassrummet, vilket innebär att det är freeeeezing nu! Sitter med omkring 5 lager och jacka upptill, och tre lager på benen + sjal, och ibland vantar.
- Allting i skolan förutom själva klassrummen är utomhus.
- Man måste betala för att ta kopior av skolmaterial.
- Lektionerna är mycket kortare här. Mellan 40-70 minuter ungefär tror jag.
- Det ringer en klocka varje gång det är dags för lektion eller s.k. "recreo" (rast), som det är mitt i varje lektion.
- Det verkar vara tillåtet att kluddra, både på bänkarna och väggarna (då de gör det fastän läraren ser), och bänkarna är ganska så nedkluddade.
- Man äter inte lunch i skolan, utan skoldagen varar mellan omkring 07.50 och 13-14-00, och sedan går man oftast hem och äter.
- Efter gymnastiken finns ingen dusch, och man har gymnastikkläderna på hela dagen innan. Gymnastik är alltid sista lektionen för dagen.
- Det är inte direkt tillåtet att gå på toaletten under lektionstid.
- Man har inga skåp där man har sina böcker. Allting (som i princip endast består av ett litet ämnesblock där de har alla ämnen) har man i en ryggsäck som man har bredvid, under eller på bänken. Aa, lite där man känner för det liksom.
- Skolan känns myyycket mer (/är mer) oseriös än i Sverige. Min klass har redan fått tre utskällningar sedan jag började, haha.
- Utbildningssystemet är helt annorlunda.
- Killarna får inte ha örhängen. De som har det (verkar vara väldigt vanligt här), måste tejpa för.
- Sedan har vi skoluniformen. Tjejerna i min skola har en sorts rutig kjol, strumbyxor och "formella skor", eller grå långbyxor (ej jeans, det är inte tillåtet). Dagarna det är gymnastik är det mörkblå mjukisar som gäller. Killarna har som en typ av grå kostymbyxor. Både tjejer och killar har oftast en jacka som är skolans liksom (som går i ljusblått/turkost och vitt). Annars verkar det vara okey att bara ha någon mörk tjocktröja. Det verkar inte vara superstrikt med klädseln, men det finns en hel del "dresscodes" man måste följa. Eftersom jag bara ska gå i den här skolan tillfälligt så ska jag inte köpa någon skoluniform, men inget av det jag hade med dög att ha på mig i skolan, i alla fall nertill. Jag blev tvungen att köpa ett par mörkblå mjukisbyxor, men jag älskar de! Övertill har jag bara någon mörk tröja. Så himla skönt, och jag behöver inte tänka alls på morgonen vad jag ska sätta på mig. Jag är verkligen för skoluniform! Allting blir så himla relaxed, och alla är på samma våglängd så att säga.Själva spanskan är sedan ett annat kapitel! Jag förstår till stor del vad klasskamraterna säger, om de pratar tydligt och ganska långsamt. När de pratar med varandra går det i uuultrarapid och det är väldigt svårt att hänga med i svängarna. Vissa lärare förstår jag mer än andra, för vissa anstränger sig för att försöka prata långsammare och tydligare än andra. Men alla lärare är väldigt trevliga! Sedan beror det också på vilket ämne de har. Engelska kan de inte här helt enkelt. Jag är utan någon som helst tvekan bäst på engelska i klassen! De håller på med sådant vi gjorde när vi gick på typ lågstadiet. Annars på lektionerna så sitter jag mest och lyssnar och försöker förstå. Eller jag brukar iofs ofta sitta med en kille som heter Negro (Franco egentligen. Lite av klassens värsting.) och hjälpa honom att slå i mitt spansk-svenska lexikon haha. Han vill lära sig olika saker på svenska. Först skulle han själv försöka slå upp "jag älskar dig", men det blev "jag tebuske ägare" som ni kan se. Jag förklarade att det på spanska är ungefär "Yo planta propietario", och hahaha oj vad vi hade roligt åt det!

Besitos


Agosto.

I Lördags kväll var jag tillsammans med två tjejer jag bor med (Frankrike 19 år och USA 21 år. De är inte highschool-studenter som mig) på bio tillsammans med några av den ena tjejens kompisar. Det kostar ca 40 kr att gå på bio här. Vi såg "El Origen" ("Inceptions" på engelska). Den var.. intressant, men faktiskt ganska bra. Dock var handlingen ganska komplicerad om man säger så, så det var lite svårt att hänga med. Efter bion gick vi till en Parillarestaurang (grillrestaurang) med ett tyskt par (19 år) som också bor med oss. Alltså de som känner mig vet att jag inte är en köttmänniska alls, men här i Argentina är det på riktigt, och otroligt gott. Köttet går inte äns att jämföra med Sverige. Här äter man fyra ggr mer kött än i Sverige, och det hör inte direkt till ovanligheten att bli serverad endast en stor köttbit till middag. (Johannes, you would love it!)

Igår eftermiddag tog vi oss en city-tour här i Córdoba med en sådan där super-turistig buss där man kan sitta på taket. Vi valde tyvärr den enda mulna dagen, och det var riktigt kyligt på taket (men självklart skulle vi sitta där ändå), därav mössan och vantarna. Vädret växlar verkligen mycket här. Inte bara det att temperaturen på morgonen och mitt på dagen skiljer väldigt mycket (och då pratar jag inte bara några grader), utan ena dagen kan det vara 15-20 grader och sol och andra 5 grader och snålblåst. Det är ett mirakel att jag inte gått och blivit jätteförkyld än, för det är vanligt att bli det när man inte är van, men jag känner och befarar att det är på väg.. Känner mig långt ifrån frisk, och har vaknat med ont i halsen i några dagar nu.. På kvällen igår gick jag och tjejen från USA på en katolsk mässa i en stor katedral. Idag har jag haft en sådan där dag när allt känns extra jobbigt och hopplöst.. En sådan där dag när jag mer än någonsin vill krama om mina nära och kära.. De dagarna är alltför vanliga nu.. (Tilläggas bör göras att jag inte bor i någon familj direkt, utan mer som på "bed and food", som jag väljer att kalla det.. Nej, jag trivs inte..)

RSS 2.0